LIVE DARI PARLIMEN

TERKINI

Sultan Terengganu Mesti Berdaulat dan tidak mengindahkan ugutan adun UMNO

Oleh ahmadhadeed

" Pejabat Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu telah memilih Ahmad Said sebagai MB Terengganu baru. Rakyat terengganu berada di belakang Sultan kerana ia adalah selaras dengan undang undang Terengganu dan rakyat mengharap Ahmad Said dapat menjaga kepentingan Islam dan kepentingan rakyat Terengganu. SUDILAH KIRANYA Sultan Terengganu meneruskan upacara angkat sumpah walaupun di pulau oleh 23 ADUN UMNO keparat kerana tunduk kepada 23 adun tolol ini akan menghakis KEDAULATAN Sultan terengganu dan sultan Melayu.

Kita merasa malu dengan tindakan 23 adun UMNO yang ingin memulau majlis angkat sumpah MB baru saperti yang di lapor oleh utusan malaysia 22/03/2008 6:06pm tadi. Tindakan ini adalah derhaka kepada Sultan dan mencabar undang undang negeri terengganu.

Kami rakyat Terengganu merayu agar SUDILAH KIRANYA Sultan terengganu meneruskan upacara angkat sumpah MB esok kerana ia adalah kuasa prerogative Sultan Melayu Terengganu .Tunduk kepada penderhaka 23 orang ini akan menghakis kuasa raja melayu dan membenarkan lebih ramai manusia durjana berani melakukannya sekali lagi.Upacara perlantikan MB esok adalah pelaksanaan satu dari undang undang terengganu dan tidak hadir nya 23 orang umno yang tolol itu tidak akan menjejaskan majlis malah membuktikan bahawa udnang undang Terenganu lebih berkuasa dari 23 ADUN umno yang tolol itu.

Majlis angkat sumpah MB akan di susuli dengan majlis angkat sumpah exco pada hari yang lain dan tidak hadir nya 23 orang ini pada majlis pelantikan exco akan melayakkan orang lain dipilih menjadi exco mengikut pertimbangan MB baru Mohamad Said . Kuasa perundangan negeri Terengganu akan terus berjalan walau pun ada orang mahu mengagalkannya. Rakyat akan sentiasa bersama dengan sultan Terengganu walau apa pun terjadi dan kita rela bangkit menunjukkan kuasa rakyat kalau keadaan memerlukanya.

Untuk MB baru Ahmad Said , rakyat mengharap beliau membaiki segala kesilapan lama nya semasa bertugas dahulu atau semasa bermesyuarat di dalam Dewan undangan negeri. Sayiidina Omar pun berubah dan kita merasakan Mohamad Said Kijal pun boleh berubah dengan izin Allah. MB baru juga mesti setia kepada sultan terengganu bukan mengikuti perangai tolol 23 adun umno yang menderhaka.

Kita mengharapkanSUDILAH KIRANYA Sultan terenganu meneruskan pelaksanaan undang undang Terengganu dan melaksanakan kuasa kesultanan Melayunya tanpa di ugut atau digugat mana mana pihak yang tidak bertanggunjawab.

Rakyat Terengganu mendoakan agar Allah swt memberikan kemuliaan dan kesejahteraan kepada Sultan Terengganu yang di kasihi serta keluarga Tuanku dan kerabat di raja sekalian. Kepada Allah saja kita menaruh harapan dan mengharap pelindungan . Sesungguhnya Allah sebaik baik Pelindung dari mereka yang jahat dan fasik . ameen."

No comments: