LIVE DARI PARLIMEN

TERKINI

Abdullah akui beliau antara penyebab BN kehilangan undi

JOHOR BAHARU: Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengakui beliau merupakan di antara faktor yang telah menyebabkan Barisan Nasional (BN) kehilangan undi pada pilihan raya umum ke-12 bulan lepas.

Abdullah yang juga Presiden Umno berkata, disebabkan perkara tersebut beliau merasakan bertanggungjawab untuk berbuat sebaikbaiknya bagi memulihkan BN dan Umno.

"Saya merasakan saya adalah penyebab kepada `pembuangan undi' (undi tidak diberikan) kepada Barisan Nasional. Dan saya merasakan bertanggungjawab untuk membuat sebaiknyabaiknya untuk memulihkan BN dan Umno," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Perdana Menteri berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan lebih dua jam dengan Badan Perhubungan Umno Johor yang diketuai oleh Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman.

Turut hadir pada pertemuan itu ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Naib Presiden Umno, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad.

Ketua Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein tidak hadir kerana Menteri Pelajaran itu kini berada di Paris atas urusan rasmi kerajaan.

Perdana Menteri berkata, beliau memahami banyak perkara dan antaranya ialah perubahanperubahan yang telah dijanjikan kepada rakyat sebelum ini tetapi masih belum ditunaikan oleh kerajaan sehingga kini.

Perubahan yang dijanjikan kepada rakyat itu, katanya meliputi pelbagai perkara seperti sistem kehakiman, pembanterasan rasuah, menurunkan kadar jenayah serta hubungan di antara kaum di negara ini.

Bagaimanapun, katanya ada di antara perubahan yang dilaksanakan oleh kerajaan itu perlu mengambil masa sebelum ianya menunjukkan hasil yang positif.

"Oleh kerana itu, saya akan terus memberikan perhatian untuk membawa perubahanperubahan yang telah dijanjikan kepada rakyat. Malah ia telahpun dimasukkan di dalam janjijanji kerajaan BN di dalam manifesto (BN) pada (pilihan raya umum) 2004," katanya.

Abdullah berkata, sejak 2004 beliau telah berusaha untuk menangani beberapa masalah seperti keadaan defisit kewangan negara yang besar, isuisu ekonomi dan pembangunan serta yang berkaitan dengan pembaharuan syarikatsyarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Di dalam pengubalan dasardasar oleh kerajaan, Perdana Menteri berkata kerajaan sentiasa memastikan ianya dapat diterima oleh rakyat dan sebarang kesilapan akan diperbaiki secepat mungkin.

"Dasardasar yang dilaksanakan itu sentiasa diberikan perhatian, di mana ada silapsilapnya, kita akan memperbaikinya secepat mungkin supaya ia tidak membebankan rakyat," katanya.

Mengenai perjumpaan itu, Abdullah berkata mereka telah berbincang secara terbuka tentang beberapa perkara berkenaan kedudukan parti.

"Saya mengambil kesempatan dari perjumpaan hari ini untuk menghuraikan beberapa isu yang perlu difikirkan bersama (oleh anggota Perhubungan Umno Negeri)," katanya.

Katanya anggota Badan Perhubungan Umno Johor juga mengemukakan beberapa cadangan kepada beliau tentang usahausaha memulihkan parti, tetapi enggan mengulas lanjut. BERNAMA

No comments: